Tatoeages verwijderen

Tatoeage

Een tatoeage of tatoeëring is een tekening die aangebracht wordt op het lichaam om het te versieren. Een tatoeage wordt aangebracht door een tatoeagenaald die voorzien is met inkt, door de lederhuid te prikken. Professionele tatoeëerders maken gebruik van een tatoeëermachine die de huid met meerdere naalden tegelijk 100 keer per seconde doorprikken om aldus de inkt in de lederhuid achter te laten en zo de gewenste tekening te vormen. Hoewel de kleuren met de jaren kunnen vervagen, is het de bedoeling dat een tatoeage levenslang op het lichaam blijft staan. 

Laserbehandeling om tatoeages te verwijderen

Zo’n 5% van de mensen die een tatoeage hebben laten aanbrengen, kiezen er later voor om die toch te laten verwijderen. Tegenwoordig kunnen we via laserbehandeling de inktpartikels succesvol uit de lederhuid verwijderen.

Het lasertoestel produceert een zeer krachtige lichtgolf van één bepaalde golflengte die selectief opgenomen wordt door de tatoeage-inkt. De lichtflitsen van het laserlicht worden doelgericht op de inktpartikels gericht. Ze dringen door de opperhuid heen en veroorzaken enkel in de beoogde inktpartikels een foto-acoestische (PicoWay) of foto-thermische explosie (TriVantage). De geraakte inktpartikels verbrokkelen of vergruizelen in veel kleinere deeltjes die door de witte bloedcellen afgevoerd worden. Na de laserbehandeling werkt het lichaam actief mee aan de verwijdering van de vergruizelde inktpartikels. Dit opruimingsproces duurt 1 tot 2 maanden.

Het optimale resultaat van één laserbehandeling mag u na ongeveer 1maand verwachten. Dan kan eventueel een volgende behandeling plaatsvinden. Indien u om persoonlijke redenen een sneller resultaat wenst te bereiken, kunnen we eventueel kortere behandelingsintervallen overwegen. Dit heeft echter tot gevolg dat u waarschijnlijk meer behandelingen zult moeten doorstaan.

Het aantal behandelingen hangt af van de kleuren, de kleurdensiteit, de diepte van de kleuring en de plaats van de tatoeage op het lichaam. Er wordt verwacht dat de meeste tatoeages op 3 tot 8 behandelingen verwijderd kunnen worden.

Soorten lasertoestellen om tatoeages te verwijderen

In het Cutaan Laser Centrum beschikken we over verschillende types lasertoestellen om tatoeages te verwijderen:

  • de Candela PicoWay laser, een picoseconden 532 en 1064 nm YAG laser 
  • de Candela TriVantage laser, een combinatie van Q-switched YAG en Alexandrietlaser met drie verschillende golflengtes

Met deze lastertoestellen kunnen we alle soorten tatoeages behandelen zonder risico op littekenvorming. Door de verschillende pulsduren en de verschillende golflengtes is het mogelijk om bijna alle kleuren van zowel amateur- als professionele tatoeages te behandelen. 

Is een laserbehandeling van tatoeages pijnlijk?

  • De verwijdering van tatoeages door middel van een laserbehandeling wordt doorgaans goed verdragen. Een milde tot matig uitgesproken pijn wordt ervaren als het gevoel dat er een elastiekje tegen de huid geschoten wordt.
  • Hoewel lokale verdoving meestal niet nodig is, kan dit overwogen worden voor patiënten met een eerder lagere pijndrempel.

Wat mag u verwachten na een laserbehandeling?

  • Na een laserbehandeling voor de verwijdering van tatoeages kan er een lichte zwelling (oedeem) ontstaan, en soms verschijnt er een blauwe verkleuring (purpura).
  • Soms zijn er ook puntgrote bloedingen of vochtblaren en kan er ook een zekere korstvorming ontstaan. Indien u last hebt van vochtblaren, mag u ze doorprikken met een ontsmet naaldje.
  • Het risico op littekens is verwaarloosbaar.
  • Een lichte textuurvervaging kan niet volledig uitgesloten worden, maar is eerder zeldzaam. Mochten ze voorkomen, dan is dit meestal het geval bij heel donkere tatoeages.
  • Na de verwijdering van tatoeages door middel van een laserbehandeling is er meestal een tijdelijke verbleking van de omgevende huidskleur (hypopigmentatie). Deze verbleking verdwijnt meestal binnen enkele maanden, op voorwaarde dat u zich tijdens de laatste maand voor elke behandelingen niet blootgesteld hebt aan uv-straling van zon of zonnebank.
  • Een blijvende depigmentatie kan nooit met zekerheid uitgesloten worden, maar wordt meestal toegeschreven aan een te recente uv-blootstelling, voorafgaand aan één van de behandelingen. 

Nazorg na de verwijdering van tatoeages via laserbehandelingen

  • Om comfortredenen kan het aanbevolen zijn om na de laserbehandeling 1 tot 2x per dag Flamigel op de behandelde zone aan te brengen. Deze gel vermindert ook het risico op besmetting bij korstvorming. Doorgaans dient u dit slechts enkele dagen te doen.
  • Nadien kan het nuttig zijn om nog gedurende enkele weken een hydraterende crème te gebruiken.
  • Wrijving of het gebruik van zeep op de behandelde zone worden de eerste dagen na de laserbehandeling afgeraden.
  • Bij het wassen van de behandelde zone is het aanbevolen om de huid enkel te deppen met water. 
  • Zowel minstens 1 maand voor als na elke laserbehandeling is een maximale zonbescherming sterk aanbevolen. Gebruik hiervoor een zonnecrème met factor SPF50+. Bij een langdurige blootstelling aan de zon dient deze handeling om de twee uur herhaald te worden.

Wat u zeker nog wilde weten

  • Hoewel bij de grote meerderheid van de tatoeages een volledige verdwijning mogelijk is, kunnen we dit vooraf nooit perfect garanderen. De volledige verwijdering van bepaalde lichte kleuren zoals geel en oranje is moeilijker voorspelbaar. Wanneer de omgevende donkerdere tekening verdwenen is, valt het eventueel overblijvende geel en oranje evenwel minder op.
  • Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht.