Pigmentvlekken

Pigmentvlekken op de huid

Pigmentvlekken op de huid ontstaan door een ophoping van pigment. Wanneer veel pigmentcellen dicht bij elkaar liggen vormen ze op de huid een bruine vlek, ook wel eens sproeten genoemd. Pigment is eigenlijk een kleurstof (melanine), die aangemaakt wordt door de pigmentcellen in de opperhuid. Het is het pigment dat zorgt voor de kleur van onze huid, ons haar en de iris van onze ogen. De pigmentcellen beschermen ons tegen de uv-stralen van de zon. Een te veel aan zon is één van de oorzaken van pigmentvlekken. Daarom komen pigmentvlekken vaker voor op het gezicht en op de handen.

Mogelijke oorzaken van pigmentvlekken op de huid

  • De zon
    Wanneer we veel in de zon liggen, staan of lopen, maakt onze huid meer melanine aan om ons te beschermen tegen de uv-stralen. Bij te veel uv-straling echter, geraakt ons lichaam in de war en maakt daardoor te veel melanine aan zodat dit pigment zich op één plek gaat ophopen. Zo ontstaan pigmentvlekken op de huid.   
  • De leeftijd
    Op oudere leeftijd komen steeds vaker pigmentvlekken voor op de huid. We spreken dan meestal van ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die eveneens in verband staan met blootstelling aan zonlicht. Vandaar dat ze ook vooral op de handruggen en het gelaat voorkomen.
  • Zwangerschapsmasker
    Sommige vrouwen maken tijdens de zwangerschap meer pigment aan onder invloed van de veranderende hormoonspiegels. Hierdoor ontstaat het zogenaamde zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Bij vrouwen verschijnen donkere vlekken op het gelaat soms in de nek. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentvlekken meestal vanzelf.
  • Ontstekingsreactie
    Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan als reactie op wondjes, acné, huidirritatie of een operatielitteken. Door ontsteking van de huid kunnen de pigmentcellen gestimuleerd worden zodat pigmentvlekken ontstaan. Een dergelijke ontsteking als reactie op een genezende wonde (post-inflammatoire hyperpigmentatie) zien we vaker bij mensen met een donkere huid.
  • “Café au lait” vlekken
    Pigmentvlekken die we ook wel “café au lait “ vlekken noemen, zijn vlakke, licht tot donker bruine vlekken die de huid een « vuil » uitzicht geven. Deze bruine vlekken hebben meestal geen aanwijsbare oorzaak en als ze niet blootgesteld worden aan de zon, kunnen ze met de tijd gaan verbleken.

Kwaadaardige pigmentvlekken op de huid

Hoewel de meeste pigmentvlekken zich oorspronkelijk als goedaardig ontwikkelen en gedragen, kunnen ze ook kwaadaardig worden. We spreken dan van huidkanker (maligne melanoom), die gegroeid is vanuit ontaarde pigmentcellen. Het is van levensbelang om pigmentvlekken altijd goed in het oog te houden. Bij de minste verdachte verandering van het uitzicht van een pigmentvlek, raadpleegt u best zo snel mogelijk een dermatoloog. 

Laserbehandeling van goedaardige pigmentvlekken op de huid

Het Cutaan Laser Centrum beschikt over verschillende lasertoestellen die in functie van de soort pigmentvlek ingezet kunnen worden om selectief pigmentvlekken te verwijderen zonder littekens te vormen.

Dergelijke lasertoestellen produceren een zeer krachtige lichtgolf van één bepaalde golflengte, die selectief door de gepigmenteerde cellen opgenomen wordt. De intense lichtflitsen van het laserlicht worden doelgericht op de pigmentvlekken gericht. Ze dringen door de opperhuid heen en veroorzaken enkel in de beoogde gepigmenteerde cellen een thermische explosie, die u ervaart als een lichte warmteprik. De geraakte pigmentcellen verbrokkelen in veel kleinere deeltjes die door de witte bloedcellen afgevoerd worden. Na de laserbehandeling werkt het lichaam actief mee aan de verwijdering van de pigmentvlekken. Dit opruimingsproces duurt tot ongeveer 8 weken. De lichtflitsen zijn zodanig kort dat ze de omgevende, normale cellen en weefsels nauwelijks beïnvloeden.

Het optimale resultaat van één laserbehandeling van uw pigmentvlekken kunt u na ongeveer 8 weken verwachten. Dan kan eventueel een volgende behandeling verricht worden. Afhankelijk van het pigmentatietype zijn één of meerdere behandelingen nodig.

Hoewel een laserbehandeling tot doel heeft om de ontsierende pigmentvlekken volledig te doen verdwijnen, kunnen we dit vooraf nooit perfect garanderen. Indien het resultaat moeilijk voorspelbaar is, kunnen we vooraf een proefbehandeling uitvoeren op een kleine zone. Op die manier kunnen we het resultaat beter inschatten.

Soorten lasertoestellen voor de behandeling van pigmentvlekken op de huid

Het Cutaan Laser centrum beschikt over verschillende selectieve pigmentlasertoestellen:

  • de Candela PicoWay laser, de krachtigste picoseconden laser
  • de Candela TriVantage laser, een combinatie van de Q-switched Nd-YAG en de Alexandrietlaser die drie verschillende golflengtes kan produceren
  • de Palomar Starlux G
  • de 800 nm diode lasers

De keuze van het type laser gebeurt door de arts op basis van de aard van de pigmentatie en de plaats van de pigmentvlekken op het lichaam

Is een laserbehandeling van pigmentvlekken pijnlijk?

  • Een laserbehandeling van pigmentvlekken op de huid wordt doorgaans door de meeste patiënten goed verdragen.
  • Een milde pijn wordt meestal ervaren als een elastiekje dat tegen de huid geschoten wordt
  • Hoewel een lokale verdoving meestal niet nodig is, kan dit overwogen worden voor patiënten met een lagere pijndrempel.

Wat mag u verwachten na een laserbehandeling?

  • Na een laserbehandeling kan een lichte reactie optreden onder de vorm van een lichte zwelling (oedeem), roodheid of een blauwe verkleuring (purpura). De huid kan ook de eerste dagen erna donkerder verkleuren.
  • Soms zijn er ook puntgrote bloedingen en ontstaat er een lichte kortsvorming.
  • Het risico op littekenvorming is verwaarloosbaar.
  • Het risico op een lichte textuurvervaging kan niet volledig uitgesloten worden, maar is eerder zeldzaam. 
  • Na de (laatste) behandeling is er soms een verbleking van de omgevende huidskleur (hypopigmentatie). Dit verschijnsel verdwijnt binnen enkele maanden op voorwaarde dat u zich kort voor de behandeling niet blootgesteld hebt aan uv-bestraling (zon en/of zonnebank). De afwijkende pigmentatie behandelen.

Nazorg na een laserbehandeling van pigmentvlekken

  • Om comfortredenen is het aanbevolen om na de laserbehandeling 1 tot 2x per dag Flamigel op de huid aan te brengen. Deze zalf heeft niet alleen een verzachtende werking, ze vermindert ook het risico op een eventuele besmetting.
  • De dag na de laserbehandeling kunt u best ook een hydraterende of herstellende creme gebruiken.
  • Wrijving of het gebruik van zeep wordt afgeraden tijdens de eerste dagen na de behandeling.
  • Als u de behandelde zone wenst te wassen, raden we aan om het de eerste dagen enkel te deppen met water. Zowel minstens 1 maand voor als na de laserbehandeling van pigmentvlekken wordt een maximale zonnebescherming aanbevolen.

Wat u zeker nog wilde weten

  • We kunnen nooit 100% zekerheid geven dat de pigmentvlekken na verloop van tijd niet meer terugkomen (recidiveren).
  • Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht. 

Indien u nog vragen hebt over de laserbehandeling van pigmentvlekken, aarzel niet om ons te contacteren.