Venectasieën op de benen

Oppervlakkige adertjes op de benen zoals venectasieën en teleangiëctasieën

Venectasieën, ook wel teleangiëctasieën genoemd, zijn clusters van kleine bloedvaten die zich net onder de huidoppervlakte ontwikkelen. Het zijn kleine bloedvaatjes die uitzetten van enkele tienden van een millimeter tot enkele millimeters doorsnede. Ze zijn rood, blauw of paars van kleur en zien er soms uit als en spinnenweb. Als ze in eenzelfde richting uitwaaien, zien ze eruit als een bezem of als een penseel. Daarom worden ze ook wel eens bezemrijsvaatjes of penseeladers genoemd. Venectasieën zijn een goedaardig verschijnsel en vormen eerder een esthetisch probleem. Ze komen vooral voor op de benen, en meer bij vrouwen dan bij mannen.  Venectasieën zijn geen spataders, die zijn herkenbaar zijn door hun verdikkingen.

Venectasieën: scleroseren of laserbehandeling?

Tot 1998 was scleroseren de enige behandeling om de ontsierende kluwens met fijne adertjes op de benen weg te werken. Net zoals bij spataderen wordt een scleroserende vloeistof rechstreeks in de aangetaste ader gespoten en vervolgens dichtgedrukt. Uw lichaam breekt daarna de niet meer functionerende ader vanzelf af (scleroseren). Hoewel deze behandeling enige ongemakken veroorzaakt en niet altijd een bevredigend resultaat kan garanderen, wordt deze techniek nog steeds algemeen toegepast.

Sinds 1998 wordt naast scleroseren ook laserbehandeling toegepast. Intussen zijn de lasertoestellen sterk geëvolueerd en leveren ze steeds betere resultaten. Ze produceren een zeer krachtige lichtgolf met slechts één golflengte, die perfect afgestemd is op het doel dat we willen bereiken. Bij venectasieën zijn de rode bloedcellen in de uitgezette bloedvaatjes ons doel.

Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van deze afwijkende bloedvaatjes. Laserbehandelingen zijn erg doelgericht en precies zodat de omliggende cellen en weefsels nauwelijks schade ondervinden. De beschadigde bloedvaatjes gaan krimpen en worden uiteindelijk door het lichaam vernietigd.

Op dit moment zijn de resultaten van een laserbehandeling duidelijk beter dan deze met sclerosering.

Soorten lasertoestellen voor de behandeling van venectasieën

In het Cutaan Laser Centrum gebruiken we drie types lasertoestellen:

  • de Cutera Excel V 532 nm en 1064 nm Nd-YAG laser
  • de LightSheer 810 nm diode laser. 
  • de Candela V Beam 1500 µsec kleurstoflaser

De resultaten van een laserbehandeling van venectasieën

Uit studies en eigen ervaring stellen we volgende resultaten vast voor laserbehandelingen van venectasieën:

  • 3/4 van de patiënten heeft een meer dan 50 % verbetering na één behandeling
  • 4/5 van de patiënten heeft een meer dan 50 % verbetering na twee behandelingen
  • 3/5 van de patiënten heeft een meer dan 75 % verbetering na twee behandelingen

Het eerste resultaat kan echter pas na 4 maanden beoordeeld worden. De eerste maand valt er meestal weinig verbetering te merken en zijn de adertjes nog zeer reactief. Sommige dagen lijkt het iets beter te gaan, andere dagen lijkt de toestand weer slechter te zijn. Pas vanaf de tweede maand ziet men een graduele, stabiele verbetering. Het beste optimale resultaat zien we uiteindelijk pas naar 4 maanden. Dan kan de volgende behandeling uitgevoerd worden.

Is een laserbehandeling van venectasieën pijnlijk?

  • Hoewel een laserbehandeling van venectasieën eerder pijnlijk is, wordt ze door de meeste mensen verdragen. Er ontstaat een branderige pijn die op sommige plaatsen meer uitgesproken kan zijn. 
  • Wanneer u te veel last hebt van pijn, kunt u vragen om de behandeling enkele seconden te onderbreken waardoor de pijn onmiddellijk verdwijnt. 

Wat mag u verwachten na een laserbehandeling?

  • Tijdens de dagen die volgen op de laserbehandeling kan er soms korstvorming of blaarvorming ontstaan.
  • Het risico op littekens of textuurveranderingen is verwaarloosbaar.
  • Het risico op een tijdelijke bruine verkleuring (hyperpigmentatie) of verbleking (hypopigmentatie) van de behandelde zone kan beperkt worden door de laserbehandeling niet tijdens de zomer te laten plaatsvinden en door een eventuele blootstelling aan UV-licht (zon en zonnebank) gedurende minsten één maand voor de behandeling te mijden. 
  • Hoe bleker uw huidstype, hoe minder risico u loopt op een tijdelijk pigmentverschil.

Nazorg na een laserbehandeling van venectasieën

  • Om comfortredenen is het aanbevolen om de huid na de behandeling af te koelen met bijvoorbeeld koude, natte compressen of washandjes, of eventueel met Flamigel.
  • Bij het eventueel ontstaan van korstjes kunt u ook 2 tot 3x per dag Flamigel op de behandelde zone aanbrengen.
  • Wrijving of het gebuik van zeep wordt afgeraden tijdens de eerste dagen na de behandeling. Als u de behandelde zone wilt wassen, raden we aan om het enkel te deppen met water.

Wat u zeker nog wilde weten

  • Een laserbehandeling kan de gevoeligheid om venectasieën en teleangiëctasieën te ontwikkelen jammer genoeg niet uitschakelen. Daarom is de vorming van nieuwe gelijkaardige verwijde adertjes (recidiviteit) nooit uitgesloten. Om te vermijden dat uw benen in de loop van de volgende jaren opnieuw ontsierd worden door venectasieën, kunt u opteren voor een jaarlijkse onderhoudsbehandeling.
  • Een dergelijke laserbehandeling is niet geschikt om spataderen (varices) te behandelen. Spataderen worden immers veroorzaakt door minder goed functionerende aderen (veneuse insufficiëntie). Indien er twijfel zou zijn over een laserbehandeling van spataderen, zal een medisch onderzoek van de aderen (flebologisch onderzoek) voorafgaand aan de behandeling voorgesteld worden. 
  • Tijdens elke laserbehandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht.

Indien u nog vragen hebt over de laserbehandeling van venectasieën, aarzel niet om ons te contacteren.